perjantai 30. elokuuta 2013

Ahvenkukko

Päädyin ongelle kauniina elokuisena iltana. Kalojen onkiminen kävi kuin leikki, kun kala oli syönnillään, mutta perkaaminen oli tottumattomalta hidasta puuhaa. Mitäpä ei tekisi sen eteen, että saa raaka-ainetta kalakukkoon, jota on usein ollut ajatuksissa kokeilla itse tehdä. Äitin tekemää kalakukkoa olen monet kerrat syönyt ja nähnyt, miten sitä tehdään. Nyt on yksi Savolainen perinneruoka opittu taas itse. Kalakukko onnistuu sähköuunissa, mutta pitkän kypsennysajan vuoksi on ekologisempaa käyttää leivinuunia. Laitoin kukkoon mukaan pekonia, kun sitä sattui olemaan valmiiksi. Kukon kuoresta tuli murea ja itse ihastuin pekonin makuun, joka ei tosin perinteiseen kalakukkoon kuulu. Mutta toisaalta, liha kuin liha :) Ja se on vieläpä sopivan rasvaista lihaa. Enpä olisi uskonut, että sain näin hyvän lopputuloksen ensikertalaisena. Jospa savolaisista geeneistä oli apua :D


Keskikokoinen ahvenkukko

Kuori:
4 dl vettä
1,5 tl suolaa
3 rkl ruokaöljyä
3 dl vehnäjauhoja 
n. 9 dl ruisjauhoja

Sisälle:
3 rkl puuroriisiä
300 g rasvaista porsaan kylkeä siivutettuna
140 g pekonia
vähintään 400 g perattuja pieniä ahvenia
suolaa 

1. Sekoita kaikki kuoritaikinan ainekset keskenään. Taikinan tulee olla kaulittavaa, mutta ei liian kovaa ja murenevaa.
2. Kaulitse reilusti puolet taikinasta jauhotetulla pöydällä ympyräksi ja jätä keskus reunoja paksummaksi (n. 1,5 cm). Tästä tulee pohja. Siirrä pohja leivinpaperin päälle uunipellille. Ota vähän taikinaa sivuun, jos sitä tarvitaan myöhemmin kalakukon kuoren paikkaamiseen. Kaulitse loput taikinasta samaan tapaan, mutta jätä se ensimmäistä pienemmäksi. Tästä tulee kansi.
Ripottele puuroriisit pohjan päälle keskelle. 

3. Lado kalat ja lihasiivut kerroksittain ympyrän muotoon pohjan päälle keskelle, mutta jätä reunat reilusti näkyviin. Ripottele kerrosten väliin hieman suolaa.


 4. Nosta pohjan liepeet ylös ja painele ne reunojen myötäisesti. (Saisi ylettyä korkeammalle, kuin kuvassa.) Nosta kansitaikina päälle. Kostuta vedellä saumakohdat, niin pohja- ja kansiosat kiinnittyvät paremmin. Käytä veistä ja vettä apuna ja liimaa kansi ja pohja niillä saumattomasti yhteen. Mitä paremmin saat sauman tiiviiksi, sen varmemmin paistamisen aikana siihen ei tule reikiä ja nestettä valu ulos. 

 




5. Paista ahvenkukkoa uunin alatasolla ensin 250 asteessa puoli tuntia, alenna lämpö 200 asteeseen ja paista vielä puoli tuntia. (Lämpötilojen kanssa ei ole niin tarkkaa, kunhan kuori ruskistuu.) Nosta kukko uunista.
6. Laita pellin päälle alumiinifolio ja nosta ahvenkukko leivinpaperin kanssa folion päälle. Jos kuoreen on tullut reikiä, tilkitse ne taikinalla umpeen. Kostuta kukko voilla.
7. Kääri kukko leivinpaperiin ja folioon hyvin ja nosta se takaisin uunin alatasolle.
8. Hauduta n.125 asteisessa uunissa 5 tuntia. Sammuta uuni ja anna kukon olla uunissa vielä pari tuntia hautumassa. Mitä pidempi haudutus, sen varmemmin kalojen ruodot ovat riittävän pehmeitä. Jos haudutat leivinuunissa, kukko voi olla siellä yön yli jälkilämmöissä.
9. Kalakukko on mehevintä vielä lämpimänä. Tee ylhäälle kuoreen pyöreä reikä. Vuole puukolla kuoresta paloja ja lusikalla sisusta tonkimaan :) Naatiskele!

keskiviikko 28. elokuuta 2013

Broileri-pekonikastike

Jos yhdistät broileria, pekonia ja kermaa, niin siitä ei saa pahaa kuin maustamalla väärin :) Itse ensikokeilulla sain hyvää aikaiseksi. Vielä parempaa tulee, jos laittaisi sekaan makeaa maissia tai ananasta.



4:lle
70 g eli puoli pakettia pekonia
(puoli sipulia)
400 g broilerin marinoimattomia fileesuikaleita
0,5-1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua paprikaa
rouhittua mustapippuria
cayannepippuria (varoen)
1 punainen paprika pieninä paloina
2 dl vettä
2 dl ruokakermaa
3 rkl vehnäjauhoja

1. Suikaloi pekoni ja ruskista se kuumalla paistinpannulla hyvin.
2. Ripottele mausteet raakoihin broilerisuikaleisiin ja sekoita, jotta mausteet leviävät. Paistamisen aikana mausteet tarttuvat helpommin, kun maustat broilerit jo raakana. 
3. Lisää tarvittaessa hieman ruokaöljyä paistinpannulle, jos pekonista ei ole irronnut riittävästi rasvaa ja lisää joukkoon maustetut broilerisuikaleet (ja sipuli). Kypsennä lihat.
4. Lisää pilkotut paprikat ja 1 dl vettä. Alenna lämpötilaa ja kypsytä paprikat melkein kypsiksi välillä käännellen. 
5. Lisää ruokakerma.
6. Tee suurus eli sekoita vehnäjauhot ja kylmä vesi (1 dl) hyvin keskenään. Lisää suurus kuumaan kastikkeeseen ohuena nauhana kaataen ja sekoittaen samalla kierrevatkaimella. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti, sekoita välillä. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

keskiviikko 21. elokuuta 2013

Helppo chili sin carne eli tulinen tomaatti-papukastike

Tulin nälkäisenä kotiin ja ruokaa piti saada nopeasti pöytään. Valmista tuli helposti ja tarvikkeet löytyivät kaapista. Chili sin carne on oma kestosuosikkini arkiruuaksi ja hyvällä ruokahalulla sitä ulkoilmassa taas popsin. Annos näyttää vähän aneemiselta, kun ei tuoreita kasviksia lautaselta löydy, mutta ne tuli popsittua jo ruuanlaiton lomassa :) 



Resepti neljälle
puolikas sipuli pilkottuna
loraus ruokaöljyä
oman maun mukaan jauhettua tai tuoretta chiliä
1 tlk tomaattimurskaa
2 dl vettä
1 dl soijarouhetta
0,5 tlk punaisia kidneypapuja
1 tl sokeria
1 maustemitta mustapippuria
 n. 0,5 tl suolaa

1. Pilko sipuli ja kuullota se paistinpannulla öljyssä chilijauheen kanssa.
2. Lisää loput ainekset ja anna porista miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Maistele, että tulisuus ja suolan määrä ovat sopivia.

p.s. Kuulin koululaisista, jotka popsivat chili sin carnea ja eivät hoksanneet, että eivät syöneetkään jauhelihaa. :)