sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Kasviskierteet perunavoitaikinalla (gluteeniton, maidoton, munaton)

Erityisruokavalioleivonnaiset eivät ole helpoimmasta päästä, varsinkin gluteenittomien jauhojen ollessa kyseessä. Tämä perunavoitaikina kuitenkin oli käsiteltävyydeltään ihan ok, vaikka oli hieman murenevaa. Kasviskierteiden makua kehuttiin. Kierteiden koostumus oli rapea, myös pakasteesta otettujen ja uunissa lämmitettyjen. Kokonaisuus saa kiitettävän arvosanan. Pääsivät siis pikkujoulupöytään :)


Kasviskierteet (gluteeniton, maidoton, munaton) 
n. 40 kpl

Perunavoitaikina:
300 g kypsiä perunoita
300 g maidotonta margariinia (Sunnuntai)
n. 430g luontaisesti gluteenittomia jauhoja esim. Sunnuntai
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl ksantaania

Täyte:
1 sipuli pilkottuna
3 valkosipulin kynttä puristettuna
1 rkl rypsiöljyä
1 prk (á 400 g) paseerattua tomaattia
2 dl tummaa soijarouhetta
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
hieman chilijauhetta
(pizzamaustetta)

Valmista taikina: Keitä ja jäähdytä perunat, hienonna ne esim. survimella. Pehmennä margariini mikrossa tai käytä huoneen lämpöisenä. Sekoita aineet sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan kovettua jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.

Valmista täyte: Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet ja hienonna ne pieneksi. Kuullota ne tilkassa öljyä paistinpannulla. Lisää joukkoon muut ainekset ja anna hautua miedolla lämmöllä muutama minuutti. Maista. Jäähdytä täyte.

Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Levitä täyteseos tasaisesti päälle ja rullaa levy kääretortun tapaan. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä n. 1,5-2 cm levyisiä paloja ja asettele ne pellille kiekoiksi. Paista kierteitä 225 asteisen uunin keskitasolla n. 15 min kunnes ne saavat hieman väriä.


lauantai 22. marraskuuta 2014

Jauhelihakierteet 80 kpl

Kehittelimme tämän suolaisen reseptin pikkujouluihin isolle joukolle. Valmista tuli melko ripeästi ja olimme tyytyväisiä lopputulokseen. Pakastamme kierteet ja lämmitämme ne pikkujoulupäivänä ennen tarjolle laittamista.
















Jauhelihakierteet 80 kpl


Taikina:
1 ½ kg (n. 2 litraa) vehnäjauhoja
3 tl sokeria
3 tl suolaa
600 g laktoositonta margariinia
7 ½ dl laktoositonta maitoa
1 ½ pkt hiivaa


Täyte:
1200 g jauhelihaa
420 g tomaattipyrettä
600 g juustoraastetta
1 ½ isoa sipulia
6 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
chilijauhetta


Valmista täyte: Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja hienonna ne pieneksi. Lämmitä paistinpannu ja lisää kuumalle pannulle jauheliha ja sipulit. Ruskista ja mausta jauheliha, anna hautua miedolla lämmöllä muutama minuutti. Seos saa olla mausteista.

Valmista taikina: Nypi vehnäjauhot, sokeri, suola ja huoneen lämpöinen margariini. Lisää kädenlämpöinen maito, johon hiiva on liuotettu.


Jaa taikina neljään osaan. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Levitä tomaattipyre levylle, lisää jauhelihaseos sekä ripottele juustoraaste tasaisesti. Rullaa levy pitkältä sivulta. Leikkaa n. 1,5-2 cm levyisiä paloja ja asettele ne pellille niin, että kierteisyys näkyy. Kohota kierteitä hieman ennen paistamista leivinliinan alla lämpimässä paikassa. Paista 225 asteessa n. 10-15 min.

maanantai 17. marraskuuta 2014

Allergisen mehevä suklaapiirakka (gluteeniton, maidoton, munaton)

Monet erityisruokavalioleivonnaiset ovat jotenkin mauttomia tai koostumukseltaan kuivia. Tämä on erinomainen piirakka, joka on mehukas ja maistuu hyvältä! Resepti on helppo tehdä, koska ainekset vain sekoitellaan.













Suklaapiirakka
(Gluteeniton, maidoton, munaton)


3,5 dl Sunnuntai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl soodaa
ripaus suolaa
3 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
2,5 dl sokeria
0,5 dl rypsiöljyä (tai sulatettua maidotonta margariinia)
2,25 dl kahvia
1 rkl etikkaa

Sekoita jauhot, kaakaojauhe, vaniljasokeri, suola, kaneli ja sooda keskenään kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa sokeri, öljy ja jäähtynyt kahvi. Lisää tämä seos vähitellen jauhoseokseen sekoittaen. Kun seos on tasaista, kaada se leivinpaperin päälle pyöreään, keskikokoiseen irtopohjavuokaan, joka on öljytty reunoilta ja pohjalla on öljytty leivinpaperi. Paista 180 asteisen uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Kypsyyden voi kokeilla puutikulla. Irrota vuoan reunat ja anna jäähtyä.

Kuorrutus:
50 g maidotonta margariinia esim. Sunnuntai tai Keiju
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl kanelia
2 dl tomusokeria
1,5 rkl kahvia

Sulata margariini. Lisää kaakaojauhe ja kaneli tomusokeriin ja sekoita voin joukkoon. Lisää kuuma kahvi ja sekoita tasaiseksi. Kuorruta piirakka jäähtyneenä ja ripottele pinnalle koristerakeita.