sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Lamingtons eli kookosleivokset

Kookosta, kaakaota ja makeaa. Lamingtonit voittavat monet mokkapalojen reseptit kevyesti, vaikka ainesosat ovatkin samat. Maun takia kuorrutukseen kannattaa käyttää voita, vaikka en suosi sitä yleensä. Leivoksista voi tehdä melko pieniä, koska nämä ovat sen verran makeita. Yleensä isompien lamingtonien koko on n. 5 x 5 cm tai jopa isompia. Ensimmäistä kertaa elämässäni söin lamingtoneja Australiassa. Sinne tämä leivos on siirtynyt Brittisiirtolaisten mukana. 




Pohja:
120 g margariinia
1,5 dl sokeria
2 munaa
1 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
reilu 4 dl vehnäjauhoja TAI
3,5 dl vehnäjauhoja ja 1,5 dl grahamjauhoja
1,2 dl maitoa

Kuorrutus:
7 dl tomusokeria TAI 3 dl tomusokeria ja 1,5 dl sokeria
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
50 g voita
1 dl maitoa

Päälle:
n. 1 pss kookoshiutaleita

1. Vaahdota huoneen lämpöinen margariini ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
2. Sekoita jauhot keskenään ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa joukkoon.
3. Levitä taikina haluamasi kokoiseen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Itse laitoin 20 x 30 cm pikkupellille. Jos haluat isokokoisia leivoksia, 20 x 20 cm vuoka on parempi.
4. Paista 175 asteisen uunin keskiritilällä n. 20-30 minuuttia. Kypsyyden voit kokeilla työntämällä puutikun leivoksen paksuimmasta kohdasta pohjaan asti. Jos tikkuun ei tartu taikinaa ja pinta on ruskea, pohja on valmis.
5. Jäähdytä pohja ja laita se kylmään odottamaan seuraavaa päivää.
6. Leikkaa pohja kuutioiksi. Laita kookoshiutaleita esim. syvälle lautaselle tai kulhoon.
7. Tee kuorrutus. Mittaa kaikki ainekset pieneen kattilaan tai kulhoon, jota lämmität isommassa kattilassa vesihauteessa. Lämmitä kunnes seos on juoksevaa ja anna lieden olla pienellä teholla päällä koko ajan.
8. Ota kuutiot yksitellen haarukkaan, kasta kuorrutuksessa, valuta ylimääräinen kuorrutus pois. Pyörittele kuutio kookoshiutaleissa joka puolelta pohjaa lukuun ottamatta.
9. Aseta leivokset leivinpaperille jäähtymään. Laita niin, että haarukan pistospuoli on alapinta. 
10. Tarjoa kylmänä.



 Lamingtonit voi myös täyttää oman maun mukaan. Australiassa niitä oli usein täytetty kermavaahdolla tai hillolla. Itse kokeilin kerran Nutella-levitettä, mutta omasta mielestäni se oli liian makeaa. Pohjaksi käy hyvin myös muna-sokeritaikinalla tehty pohja. Se on kuohkeampi kuin tämä. 


















Vinkki: Jos kuorrutusta jää yli, siitä voi keittää daimia. Keitä seosta miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia välillä sekoittaen. Daim on valmista, kun tiputat sitä vähän kylmään veteen ja se jähmettyy. Laita halutessasi sekaan ylijääneet kookoshiutaleet taikka mantelirouhetta tai lastuja. Kaada leivinpaperille tai karamellivuokiin. 

1 kommentti:

  1. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tein näitä huomisille synttäreille kookos- ja nonparellikuorrutteilla sekä pinkillä sokerikuorrutteella. Nelinkertainen taikina, 115 palaa odottaa syöjiään :)

    VastaaPoista