perjantai 10. toukokuuta 2013

Karjalanpiirakat pastakoneella

Meillä isommat määrät piirakoita on tehty kotona pastakoneella. Toimiva ja kätevä tapa. Pohjista tulee riittävän ohuita ja myös tasapaksuja, kun muistaa käyttää tarpeeksi jauhoja. Suosittelen kokeilemaan, koska aikaa säästyy huomattavasti piirakkapulikan käyttämiseen verrattuna. Keitä 1 litrasta maitoa riisipuuro ja jäähdytä se. Jos puuro on melko jäykkää, sitä voi notkistaa yhdellä kananmunalla.

Tee kuoritaikina:
1,5 dl kylmää vettä
1 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
2,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää tarvittaessa ruisjauhoja. Taikinan pitäisi olla kaulittavaa, ei kovaa. Kauli taikina n. 3 mm paksuiseksi levyksi. Käytä hienoja ruisjauhoja, esim. siivilöi riihiruisjauhoja suoraan pöydälle ja levyn päälle. Ota mukilla tai muulla muotilla n. 5 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä.
Jauhota ympyröiden hyvin molemmat puolet hienolla ruisjauholla. Aja ympyrät pastakoneen läpi yksitellen. Valitse pastakoneen telojen paksuus niin, että ympyrät litistyvät jonkin verran soikeiksi. Meidän koneella paksuus on 2. Jauhota pöytä, johon laitat soikiot ja ripottele hienoa ruisjauhoa vielä pinnalle. 


Aja soikiot vielä pastakoneen läpi uudelleen ohuemmalla telojen välillä. Meidän koneessa paksuus on 5. Soikiot syötetään pastakoneeseen vinottain (katso kuva), jolloin pohjasta tulee soikea eikä liian pitkulainen. Kokeilemalla löytää sopivan tavan. Asettele valmiit ruispohjat pöydälle, johon olet ripotellut karkeampaa ruisjauhoa.Täytä karjalanpiirakat, rypytä ja paista. Valmista tulee nopeammin ja lopputulos on yhtä hyvä (ellei parempi) kuin pulikkaa käyttäen tehdyissä piirakoissa.

Voitele paistetut karjalanpiirakat vesi-voiseoksella, jossa on joukossa hieman suolaa. Joillakin on tapana upottaa piirakat vesi-voiseokseen kokonaan, mutta niistä tulee helposti lötköjä tällä tavalla. Pelkästään päältä voitelu säilyttää kuorien rapeuden.

4 kommenttia:

 1. Ovela tapa. Mä olen aina miettinyt tätä tapaa, jos piirakan aihio otetaan muotilla, niin mitä sille jäljelle jääneelle taikinalle, niille väleille tehdään? Perinteisessä piparkakkutaikinassahan se aina kaulitaan uudestaan ja uudestaan niin kauan kun siitä saa vielä yhdenkin piparin. Mutta entä piirakoissa? Ja mun mielestä piirakan aihion pitää olla pyöreä, eikä soikia, mutta nää on hauskoja ja mielenkiintoisia makuasioita =).

  VastaaPoista
 2. Me kaulitaan ne jäljelle jääneet taikinat uudelleen. Taikina kannattaa kaulita osissa, joten jäljelle jääneen taikinan voi lisätä "uuden" taikinan joukkoon, niin taikina ei pääse liian jauhoiseksi. Jos lopuksi taikinaa jää yli, siitä saa paistettua kätevästi näkkäreitä :)

  VastaaPoista
 3. Vielä tekemistä vauhdittaa kun laittaa puuron pursotuspussilla pohjiin! Se kyllä vaatii hiukan harjoittelua :) Herkullisia on sun tekemät piirakat kyllä ��

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista