perjantai 30. elokuuta 2013

Ahvenkukko

Päädyin ongelle kauniina elokuisena iltana. Kalojen onkiminen kävi kuin leikki, kun kala oli syönnillään, mutta perkaaminen oli tottumattomalta hidasta puuhaa. Mitäpä ei tekisi sen eteen, että saa raaka-ainetta kalakukkoon, jota on usein ollut ajatuksissa kokeilla itse tehdä. Äitin tekemää kalakukkoa olen monet kerrat syönyt ja nähnyt, miten sitä tehdään. Nyt on yksi Savolainen perinneruoka opittu taas itse. Kalakukko onnistuu sähköuunissa, mutta pitkän kypsennysajan vuoksi on ekologisempaa käyttää leivinuunia. Laitoin kukkoon mukaan pekonia, kun sitä sattui olemaan valmiiksi. Kukon kuoresta tuli murea ja itse ihastuin pekonin makuun, joka ei tosin perinteiseen kalakukkoon kuulu. Mutta toisaalta, liha kuin liha :) Ja se on vieläpä sopivan rasvaista lihaa. Enpä olisi uskonut, että sain näin hyvän lopputuloksen ensikertalaisena. Jospa savolaisista geeneistä oli apua :D


Keskikokoinen ahvenkukko

Kuori:
4 dl vettä
1,5 tl suolaa
3 rkl ruokaöljyä
3 dl vehnäjauhoja 
n. 9 dl ruisjauhoja

Sisälle:
3 rkl puuroriisiä
300 g rasvaista porsaan kylkeä siivutettuna
140 g pekonia
vähintään 400 g perattuja pieniä ahvenia
suolaa 

1. Sekoita kaikki kuoritaikinan ainekset keskenään. Taikinan tulee olla kaulittavaa, mutta ei liian kovaa ja murenevaa.
2. Kaulitse reilusti puolet taikinasta jauhotetulla pöydällä ympyräksi ja jätä keskus reunoja paksummaksi (n. 1,5 cm). Tästä tulee pohja. Siirrä pohja leivinpaperin päälle uunipellille. Ota vähän taikinaa sivuun, jos sitä tarvitaan myöhemmin kalakukon kuoren paikkaamiseen. Kaulitse loput taikinasta samaan tapaan, mutta jätä se ensimmäistä pienemmäksi. Tästä tulee kansi.
Ripottele puuroriisit pohjan päälle keskelle. 

3. Lado kalat ja lihasiivut kerroksittain ympyrän muotoon pohjan päälle keskelle, mutta jätä reunat reilusti näkyviin. Ripottele kerrosten väliin hieman suolaa.


 4. Nosta pohjan liepeet ylös ja painele ne reunojen myötäisesti. (Saisi ylettyä korkeammalle, kuin kuvassa.) Nosta kansitaikina päälle. Kostuta vedellä saumakohdat, niin pohja- ja kansiosat kiinnittyvät paremmin. Käytä veistä ja vettä apuna ja liimaa kansi ja pohja niillä saumattomasti yhteen. Mitä paremmin saat sauman tiiviiksi, sen varmemmin paistamisen aikana siihen ei tule reikiä ja nestettä valu ulos. 

 
5. Paista ahvenkukkoa uunin alatasolla ensin 250 asteessa puoli tuntia, alenna lämpö 200 asteeseen ja paista vielä puoli tuntia. (Lämpötilojen kanssa ei ole niin tarkkaa, kunhan kuori ruskistuu.) Nosta kukko uunista.
6. Laita pellin päälle alumiinifolio ja nosta ahvenkukko leivinpaperin kanssa folion päälle. Jos kuoreen on tullut reikiä, tilkitse ne taikinalla umpeen. Kostuta kukko voilla.
7. Kääri kukko leivinpaperiin ja folioon hyvin ja nosta se takaisin uunin alatasolle.
8. Hauduta n.125 asteisessa uunissa 5 tuntia. Sammuta uuni ja anna kukon olla uunissa vielä pari tuntia hautumassa. Mitä pidempi haudutus, sen varmemmin kalojen ruodot ovat riittävän pehmeitä. Jos haudutat leivinuunissa, kukko voi olla siellä yön yli jälkilämmöissä.
9. Kalakukko on mehevintä vielä lämpimänä. Tee ylhäälle kuoreen pyöreä reikä. Vuole puukolla kuoresta paloja ja lusikalla sisusta tonkimaan :) Naatiskele!

13 kommenttia:

 1. Kyllä! Ja todellakin teen toistekin. Käytän vaan leivinuunia, jos mahdollista.

  VastaaPoista
 2. Tein ohjeellasi ahvenkukon ja tuli todella hyvää! :) Leivinuunissa annoin hautua koko yön.

  VastaaPoista
 3. Hyvä, että onnistui :) Äitini tekee usein kalakukot niin, että hauduttaa niitä yön yli.

  VastaaPoista
 4. Mies toi ahvenia ja yritän tehdä ohjeellasi, koska luotan savolaiseen geeniperinteeseen. Tulos voi jäädä täydellisestä vajaaksi, koska käytössä on vain sähköuuni.......

  VastaaPoista
 5. Meille tuli rusaasti pikkuahvenia silakkaverkkoon! Nyt pitää kokeilla tällä sinun ohjeella kalakukon tekoa😁

  VastaaPoista
 6. Ensimmäinen kukko ikinä. Kiitos hyvästä ohjeesta.

  VastaaPoista
 7. Tälä ohjeella olen aina kukon tehnyt ja tosihyvää on ollut. Tämän vuoden eka kukko juuri sujahti uuniin. :-). Kiitos ohjeesta ja hyvistä kuvista!!

  VastaaPoista
 8. Ahven kukko on paras, paljon parempi kuin muikku kukko

  VastaaPoista
 9. Minulla nyt takkauunin jälki lämmössä. Tuoksua jo tulee. Tein kukon kokoamisen suoraan isoon foliovuokasn jonka peitin myös foliolla. Nyt odottamaan aamua.

  VastaaPoista
 10. Kiitos. Tämä on todella hyvä ohje. Kuoritaikinasta tulee mielettömän hyvä ja helppo työstöinen.

  Mausteiden ystävänä lisään kukkoon lisäksi sipulia ja tilliä, musta- ja valkopippuria. Tämä herkku vie totaalisesti koko perheen mennessään 😋.

  VastaaPoista