perjantai 2. toukokuuta 2014

Tikkupullat nuotiolla

Pullien paistaminen ei ole yhtään vaikeaa nuotiolla, mutta kärsivällisyyttä se vaatii. Taikinan voi tehdä retkelläkin, mutta itse koin helpoimmaksi tehdä sen jo kotona. Tämä taikina on oikein maukas ja helppo käsitellä, mutta vaatii kohottamista hiivan vuoksi.


Tikkupullat n. 20 kpl
2,5 dl vettä
20 g hiivaa
1 muna
0,75 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n. 500 g vehnäjauhoja
125 g sulatettua margariinia

1. Sulata margariini. 
2. Mittaa käden lämpöistä vettä kannelliseen pieneen kulhoon. Liota hiiva veteen. Lisää joukkoon muna, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita munan rakenne rikki.
3. Alusta jauhot nesteeseen vähitellen käsin. Lisää jäähtynyt margariini loppuvaiheessa ja jatka vaivaamista ja jauhojen lisäämistä.
4. Taikina on sopivaa, kun se irtoaa kulhon reunoista on helposti muotoiltavaa.
5. Ota taikina mukaan nuotiolle kannellisessa kulhossa. Laita kulho nuotion lämpöön, jolloin taikina kohoaa.
6. Pyörittele taikinasta kämmenten välissä sormen paksuisia tankoja. Kieputa ne puisten paistokeppien ympärille. Jätä pieni rako kieppien väliin, koska taikina laajenee paistettaessa. 
7. Paista tikkupullaa hiilloksella tai tulen lämmössä (ei tulessa). Liian korkeassa lämpötilassa kuori palaa ja sisus jää raa`aksi, mutta liian miedolla lämmöllä se ei paistu. Kokeilemalla löydät sopivan tavan paistaa. Pulla on kypsä kun se irtoaa kepistä ylöspäin työntämällä. 
8. Syö pulla sellaisenaan tai dippaa sitä hilloon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti