lauantai 15. joulukuuta 2012

Perinteiset karjalanpiirakat


Oppia äidiltä

Intoudun aina silloin tällöin tekemään karjalanpiirakoita.  Tällä kertaa jouduin ostamaan piirakkapulikan, koska en omistanut sitä aiemmin. Yleensä olen tehnyt piirakoita talkoilla jonnekin myyjäisiin tai kotona äitini kanssa, jolloin käytämme pastakonetta kuorien tekemiseen. Se on huomattavasti nopeampi vaihtoehto, mutta käy se näinkin :) Käytin puuron ja taikinan teossa ohjeena Martan keittokirjan reseptiä. Piirakoiden tekemisen olen oppinut äidiltäni, joten siihen ei reseptejä tarvinnut. Aloittelijoiden kannattaa mennä jonkun kokeneen oppiin, jos mahdollista. Tämä on niitä taitoja, joita ei opi kuin tekemällä. Ja olen tehnyt, sadoittain :) Alkuperäinen resepti: http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/ruoka/reseptit/?x46480=287
Toinen tapa kuorien valmistamiseen on tehdä ensin taikinasta  tanko, josta leikataan tasakokoisia paloja. Palat pyöritetään palloiksi, litistetään ja kaulitaan piirakkapulikalla soikeita, ohuita kuoria. Puuron levittämisessä apuna voi käyttää kylmässä vedessä kastettua veistä, niin puuro leviää tasaisesti eikä tartu veitseen. Itse rypytän piirakat etenemällä alhaalta ylöspäin. Toisethan rypyttävät aloittaen keskeltä ja kääntävät piirakan sitten toisin päin. Nämä ovat makuasioita :) 


Oik. kuva: Voitelen piirakat silikonisudilla, en siis kastele voi-vesiseokseen. Valmiit piirakat voi laittaa pinoon aina kaksi piirakkaa vastakkain ja peittää leivinliinalla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti