lauantai 16. maaliskuuta 2013

Tuulihatut

Minun piti kokeilla elämäni ensimmäisiä tuulihattuja. Kyllähän kotitalouden open pitäisi taito hallita. Kaksi perusvirhettä tuulihattujen tekemisessä ovat kananmunan lisääminen liian lämpimään taikinaan (proteiinit kypsyvät liian aikaisin) tai uunin aukaiseminen kesken paistamisen (tuulihatut lässähtävät, kun ilma niiden sisältä poistuu liian aikaisin). Täytteeksi kannattaa laittaa jotain voimakkaan makuista ja pehmeää esim. suolaiseen savulohta ja tuorejuustoa tai makeaan herukkahilloa ja kermavaahtoa. 
Tässäpä resepti vaihe vaiheelta n. 15 tuulihatulle (mahtuivat yhdelle pellille)Laita teräskattilaan
2 dl vettä
75 g margariinia
Kiehauta seos.Lisää sekaan yhdellä kertaa
1,25 dl vehnäjauhoja.
Sekoita jauhot voimakkaasti haarukkavatkaimella ja jatka kuumentamista ja sekoittamista kunnes taikina on kiiltävää ja irtoaa reunoista.

Laita taikina jäähtymään ja napsauta uuni tässä vaiheessa kuumenemaan 200 asteeseen.
Kun taikina on jäähtynyt huonelämpöiseksi, lisää joukkoon yksitellen sähkövatkaimella hyvin sekoittaen 2 kananmunaa.Pursota tai nostele lusikalla leivinpaperin päälle pellille taikinaa keoiksi. Taikina kohoaa uunissa n. kaksinkertaiseksi, joten jätä leviämisvaraa. 


Paista tuulihattuja n. 25-35 minuuttia 200 asteisen uunin keskitasolla. Tuulihatut ovat kypsiä, kun niiden pinnalla ei ole enää vesihelmiä (kuten kuvassa vielä on) ja pinta on ruskistunut.

Valmiita tuulihattuja! Väri olisi saanut olla asteen tummempi, mutta koska otin ne uunista, ei niitä voinut takaisin enää laittaa. Painuivat hieman kasaan uunista ottamisen jälkeen, mutta tyytyväinen saan olla, että ne onnistuivat melkein täydellisesti :) Tämä on sitä leipomisen iloa parhaimmillaan.


2 kommenttia:

  1. Eikö noihin tuu suolaa yhtään? eikö ne oo mauttomia ilman?

    VastaaPoista
  2. Ei tule suolaa. Täyte on se, joka maustaa tuulihatut eli voi valita laittaako suolaisen vai makean täytteen. Maukkaalta maistui sekä makealla että suolaisella täytteellä.

    VastaaPoista