perjantai 22. maaliskuuta 2013

Mansikan ja suklaan makuinen kermakakku

Mikäs olisi sen parempaa juhlissa kuin mansikkakakku? En suosittele ulkomaisten tuoreiden mansikoiden ostamista. Täytteessä kotimaiset pakastemansikat maistuvat oikein maukkailta. Mansikka-jogurttitäyte on meidän perheen klassikko, aina yhtä hyvää. Pohjaksi tein tumman sokerikakkupohjan, koska kaakao käy hienosti mansikoiden kanssa ja leikattaessa pohjan ja täytteen kontrasti on hyvännäköinen. 



Resepti 24-26 cm irtopohjavuoalle
4 munan tumma sokerikakkupohja ks. ohje alla
Kostutukseen: 0,25 dl maitoa + ripaus vaniljasokeria

Tumma sokerikakkupohja:
1. Laita irtopohjavuoan pohjan väliin leivinpaperi. Voitele koko vuoka ja ripottele korppujauhoja pinnalle. 











2. Mittaa mukiin 4 munaa ja saman tilavuuden verran myös sokeria ja jauhoja eri mukeihin. Jauhoissa on n. 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta, 0,75 dl perunajauhoja ja loput vehnäjauhoja sekä 1 tl leivinjauhetta. Leivinjauhe ei ole pakollinen, mutta sillä voi varmistaa riittävän kohoamisen.







3. Vaahdota kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella. Vaahto on tarpeeksi paksua, kun sen pintaan jää hetkeksi kuvio, kun nostat vatkaimia ja valutat niillä kuvion. Tilavuus on noin puolet alkuperäistä suurempi ja väri huomattavasti vaaleampi.








4. Lisää jauhot siivilän läpi vähitellen kaapimella tai muulla työvälineellä nostellen. Vältä sekoittamista ettei vaahto laske.

5. Kaada taikina korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteisen uunin alatasolla n. 40 minuuttia. Pohja on valmis, kun se irtoaa reunoista. Voit varmistaa kypsyyden vielä puisella tikulla: taikinaa ei tartu tikkuun, kun pohja on kypsä. Jos pinta meinaa saada liikaa väriä ennen kuin pohja on kypsä, laita pinnalle kostutettu leivinpaperiarkki. 

6. Anna pohjan jäähtyä. Irrota irtopohjavuoan reunat ja pese puhtaaksi. Halkaise pohja kolmeen tai neljään osaan. 


Mansikka-jogurttitäyte:
2 dl vispikermaa
3 dl maustamatonta jogurttia
0,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl mansikoita soseutettuna
4 liivatelehteä
0,5 dl mansikkamehua


1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään, väljään veteen.
2. Siivilöi mansikoista ylimääräinen mehu ja säästä siitä 0,5 dl. Soseuta mansikat.
3. Vatkaa kerma. 
4. Kuumenna mansikkamehu kiehuvaksi pienessä kattilassa. Ota mehu liedeltä ja lisää sekaan liivatelehdet, joista on puserrettu käsillä ylimääräinen vesi pois. Sekoita. Anna seoksen jäähtyä vähän.
5. Yhdistä jogurtti, mansikkasose, sokeri ja vanilliinisokeri. Lisää liivateseos joukkoon kaataen ohuena nauhana ja sekoittaen koko ajan esim. sähkövatkaimella pienellä teholla. 

Kokoaminen:
1. Laita leivinpaperi kakkuvadin pohjalle ja sen päälle kakun alin kerros, jonka ympärillä on irtopohjavuoan reunat suojattuna leivinpaperilla. 

2. Kaada osa täytteestä pohjan päälle ja tasoita. Lisää yksi kakkupohjakerros ja taas täytettä jne.

3. Kostuta kakun kansikerros maito-vaniljasokeriseoksella tasaisesti  leivontasudilla tai ruokalusikasta kaatamalla. 

4. Laita kakku muutamaksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin. Suojaa kakku kuvulla. Kun aloitat koristelun, irrota reunat ja leivinpaperi.

Koristeleminen:
4 dl vispikermaa

tomusokeria
vanilliinisokeria
Daim-patukka rouhittuna
pari puolikasta säilykepersikkaa



1. Vatkaa kerma. Lisää vasta loppuvaiheessa sokeri ja vanilliinisokeri, koska niiden lisääminen hidastaa vaahtoutumista. 

2. Levitä kerma ensin pinnalle ja ripottele suklaa. Revi alla oleva suojapaperi pois. Laita loput kermat pursotinpussiin ja pursota reunat haluamallasi tavalla. Viimeistele koristelu. 

Ruusuja saat, kun leikkaat persikoista mahdollisimman ohuita siivuja ja kieputat niitä rullalle limittäin. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti