sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Karitsan paahtopaisti ja kermaviili-minttukastike

Pääsiäinen on ohitse ja koska kamera jäi reissusta pois, se tarkoittaa kuvatonta reseptiä. Tunnustan, että tämä oli ensimmäinen pääsiäinen, jolloin söin lammasta. Karitsa yllätti minut todella positiivisesti eikä maistunut lainkaan villaiselle, jolle vanhempi lammas kuulemma voi maistua. Tarvitset ehdottomasti lihalämpömittarin, mikäli haluat mehukasta lihaa. Suosittelen kokeilemaan, koska tämä on ehdottomasti sen arvoista. Minttukastike oli ihanan raikasta. Lisäkkeeksi sopii hienosti perunamuusi tai lohkoperunat. 

Karitsan paahtopaisti 6:lle

4 kpl karitsan luutonta paahtopaistia á 200 g tuoreena tai pakastettuna

Marinadi:
0,75 dl rypsiöljyä
2 isoa valkosipulin kynttä puristettuna
2 tl kuivattua timjamia
suolaa
rouhittua mustapippuria

Ota pakastettu karitsan paahtopaisti sulamaan jääkaappiin 2 vrk ennen suunniteltua ruokailuajankohtaa. Marinoi karitsa edellisenä iltana ennen ruuan valmistamista. 
1. Leikkaa lihojen pinnasta kalvot sekä ihrat pois. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
2. Tee marinadi sekoittamalla ainekset keskenään.
3. Laita lihat vahvaan muovipussiin tai kahden ohuemman muovipussin sisään. Kaada marinadi päälle. Sulje pussi tiiviillä solmulla ja kääntele pussia kunnes marinadi on levinnyt tasaisesti. 
4. Laita liha tiiviiseen astiaan jääkaappiin ja anna olla siellä yön yli. (Valkosipulista tarttuu makua muihin elintarvikkeisiin, mikäli et suojaa lihoja tiiviillä astialla.) Käännä pussia mielellään kerran tai pari marinoitumisen aikana. Se ei ole välttämätöntä, mutta liha maustuu siten tasaisemmin.
5. Ota lihat huoneen lämpöön tuntia ennen paistamista.
6. Paista lihoja 125-150 asteisen uunin keskitasolla kunnes lihan sisälämpötila isoimman palan paksuimmasta kohdasta on 60 astetta. (Tämä vei minulta 125 asteisessa uunissa reilun tunnin.)
7. Kääri lihat folioon ja anna niiden vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa lihat ohuiksi siivuiksi tarjolle. Karitsan kuuluu olla sisältä punertava, jotta se säilyy mehukkaana.


Kermaviili-minttukastike

2 dl kermaviiliä
0,5 ruukkua minttua pilkottuna
3 rkl sitruunan mehua
1,5 rkl sokeria
rouhittua mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa lihan paistumisen ajan. Tarkista maku ennen tarjoilua. 

1 kommentti: