tiistai 23. huhtikuuta 2013

Britakakku raparperitäytteellä

Kevään tullen pakastimesta kannattaa kaivaa raparperit, ennen kuin uusi satokausi koittaa. Brita-kakussa raparperit pääsevät oikeuksiinsa. Täyte on ihanan raikas eikä torttu ole ällöttävän makea, niin kuin joskus marenkileivonnaiset ovat. Tätä teimme koulussa kevätaterialla. Loppuun laitan pari kuvaa sieltä.





Pohja
125 g margariinia
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

1. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella. 
2. Lisää keltuaiset yksitelleen ja vatkaa samalla. 
3. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kera. (Älä vatkaa!)
4. Levitä kakkutaikina suorakaiteeksi (25 x 30 cm) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 min. Valmista marenki paistamisen aikana.

Marenki
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl mantelilastuja

1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä marenki lusikalla pohjalle. 
2. Ripota pinnalle mantelilastut. Paista vielä uunin keskiosassa 180 asteessa 15 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Raparperitäyte
5 dl pakastettuja raparperipaloja (tai tuoreita)
1 dl sokeria
1,5 - 2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
  
1. Pehmitä pakastettuja raparperipaloja mikrossa. Valuta irronnut neste pois ja käytä esim. kiisseliin tai mehuna. Samoin voit tehdä myös tuoreille raparpereille, mutta astian on hyvä olla laakea ja tilava.
2. Lisää sokeri ja laita mikroon vielä niin pitkäksi aikaa, että saat aikaiseksi tasaisen hillokkeen, joka on pehmeää ja ei enää vetistä. Jäähdytä valmis raparperihilloke.

Kakun kokoaminen 
1. Vaahdota kerma. Yhdistä joukkoon raparperihilloke ja tuorejuusto. 
2. Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota puolikas pohjalevy leivinpaperista lastalla ja siirrä varoen tarjoiluvadille. Levitä täyte. Nosta toinen levy päälle.

Alkuperäinen resepti: Valio. Brita-kakku. http://www.valio.fi/reseptit/brita-kakku/




















Koulusta kevätaterialta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti