lauantai 21. syyskuuta 2013

Ruisvuokaleipä

Ruisleivän tekeminen juurimenetelmällä vie aikaa, mutta itse leipomisvaihe on nopea. Tein leivät valmiista juuresta ja käytin vain ruisjauhoja.Jos työn osuutta ei lasketa mukaan, voi helposti huomata leipien itse leipomisen edullisuus. Vuokaleivät onnistuvat näppärästi sähköuunissa, koska sinne mahtuu kolme vuokaa rinnakkain.Sain aikaiseksi kolme vuokaleipää, kun käytin 1,5 litraa vettä, 1,5 rkl suolaa sekä perinteisiä ruisjauhoja (määrää en tiedä). 

Laitoin juureen koko vesimäärän käden lämpöisenä, vanhan juuren sekä ruisjauhoja sen verran, että aikaiseksi tuli paksuhko velli. Annoin juuren muhia illasta seuraavaan puoleen päivään. Paras on lämmin paikka. 

Tein taikinan valmiiksi lisäämällä suolan ja jauhot. Sopiva aika taikinan kohotukseen on Marttojen nettisivujen mukaan 3-6 tuntia, mutta itse kohotin huomattavasti lyhyemmän ajan, koska olin liian kärsimätön... 

Valmiita leipiä kohotin n. 3 tuntia lämpimässä. Paistoin leivät sähköuunin alatasolla 220 asteessa tunnin verran. Leivän kypsyyden tarkistin ottamalla sen pois vuoasta ja koputtamalla rystysillä leivän pohjaan. Kun koputusääni on ontto, leipä on kypsä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti