maanantai 23. syyskuuta 2013

Syksyinen porsaanpaisti

Teimme pyhäruokaa opiskelijaystävieni kanssa. Oli luontevaa valita pääruuaksi paisti, koska sitä ei yhdelle hengelle ole järkevää koskaan valmistaa. Syksyyn liittyen lisäkkeinä oli kotimaisia omenoita, sipulia ja porkkanaa. Varsinkin omenat olivat ihanan kirpeitä ja sopivat lihan kanssa. Lisäksi teimme perunamuusia, pippurikastiketta, lämpimiä tomaatteja, vihersalaattia sekä kermaviilikastiketta. Paras lämpötila paistamiseen on 100 - 125 astetta. Paistoaika sianlihalle on n. 1,5 - 2 tuntia / kg.
Pääruokana ohje n. 6 henkilölle
1,2 kg porsaan paistia tai ulkofileetä (käytin jälkimmäistä)


Marinadi:
0,5 dl ruokaöljyä
1 rkl sinappia
2 rkl soijakastiketta
valko- tai mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
kuivattua timjamia
kuivattua oreganoa

4 kirpeää kotimaista omenaa
2 isoa sipulia
2 isoa porkkanaa.


1. Tee marinadi. Laita lihapala uunivuokaan vahvaan muovipussiin ja kaada marinadi pussin sisään. Kääntele pussia, jolloin marinadi leviää tasaisesti. 
2. Laita liha jääkaappiin marinoitumaan 12-24 tunniksi. Käännä pussia pari kertaa, että maustuminen on tasaisempaa. 
3. Kuumenna paistinpannu ja ruskista liha joka puolelta. (Mikäli liha on suurikokoinen eikä mahdu paistinpannulle, sen voi paistaa uunissa ilman pintojen ruskistusta.) Siirrä liha takaisin uunivuokaan. Paisti laitetaan rasvapuoli ylöspäin. 
4. Kuori sipulit ja porkkanat, pese omenat ja poista siemenkodat. Lisää lohkotut sipulit ja omenat sekä viipaloidut porkkanat vuoan pohjalle. 
5. Paina lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Laita folio tai kansi uunivuoan päälle. (Mikäli et ruskistanut pintoja, voit laittaa lihan aluksi ilman kantta.) 
Paista porsaanpaisti 100-125 asteisen uunin alatasolla niin kauan kunnes liha on 80-85 asteista. Aikaa menee 2-4 tuntia. Paras lopputulos syntyy 100 asteisessa uunissa pitkällä kypsymisajalla. 
6. Anna paistin vetäytyä vartin verran pöydällä ennen sen leikkaamista. 

Resepti: Kuittinen R. & Isotalo K. 2001. Kotiruoka. Otava. Porsaan paisti. s. 212

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti