sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Briossisämpylät hampurilaisiin

Briossisämpylät muistuttavat hieman voisarvia maun puolesta. Ne ovat pehmeitä ja sopivat hyvin esim. hampurilaissämpylöiksi. Hyvää vaihtelua perinteisiin sämpylöihin.

Taikinajuuri:
1 dl maitoa 
1/4 pkt tuorehiivaa
1 rkl sokeria
1 dl vehnäjauhoja

Lisäksi:
1/2 tl suolaa
1 kananmuna
2 - 2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl hiivaleipäjauhoja (tämän voi korvata myös vehnäjauhoilla)
75 g voita

Voiteluun 1 kananmuna (ja pinnalle unikonsiemeniä tai seesaminsiemeniä)

1. Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin ja voit jo valmiiksi kuutioida sen lämpiämisen nopeuttamiseksi.
2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. 
3. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. 
4. Lisää muut taikinajuuren aineet ja sekoita puuhaarukalla tai kierrevatkaimella tasaiseksi.
4. Laita tiskialtaaseen pieni määrä vettä ja kulho siihen noin 10 minuutiksi. Laita päälle leivinliina, jotta juuri ei jäähdy.
5. Ota kulho pois lämpimästä vedestä ja lisää sinne suola ja kananmuna. Sekoita kierrevatkaimella hyvin. Lisää vähitellen suurin osa jauhoista kädella tai yleiskoneella sekoittaen.
6. Lisää pehmennyt voi nokareina joukkoon hyvin kädellä tai yleiskoneella vaivaten. Lisää vielä loput jauhot vähitellen kunnes taikina alkaa irrota reunoista ja kädestä. Vaivaa taikinaa hyvin, esim. 10 minuuttia, jotta siihen muodostuu hyvä sitko. Taikinan pitäisi olla pehmeää, mutta sen verran paksua, että sitä saa leivottua.
7. Leivo 5-6 kpl sämpylöitä ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Jos teet hampurilaisia, sämpylöitä voi hieman litistää, jotta ne on helpompi täyttää.
8. Kohota sämpylöitä leivinliinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. 
9. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen tasalämmölle.
10. Riko kananmuna lasiin ja sekoittele, että rakenne rikkoutuu. Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla ja ripottele pinnalle halutessasi unikon- tai seesaminsiemeniä.
11. Paista briossisämpylät kypsiksi 12-15 min uunin keskitasolla kunnes ne ruskistuvat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti