sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Kentuckyn piirakka

Kentuckyn kakun kuorrute on oikein sopiva myös makealle piirakalle. Sekä vaalea että tumma pohja ovat sopivia. Jos jätät ohjeesta pois kaakaojauheen, lisää sama määrä vehnäjauhoja. Pinnan voi koristella haluamallaan tavalla esim. strösseleillä tai suklaarouheella.












Kentuckyn piirakka, pellillinen

Pohja:
4 dl sokeria
5 munaa
2 dl maitoa
250 g margariinia
5,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
(75-100 g tummaa suklaata rouhittuna)

Kuorrutus:
4 rkl sokeria
1 dl kermaa
100 g voita tai margariinia
300 g (5 dl) tomusokeria
Pinnalle: 75 g tummaa suklaata sulatettuna (miedolla teholla mikrossa välillä sekoittaen)

Tee pohjataikina:
1. Sulata margariini. 
2. Vaahdota sokeri ja munat sähkövatkaimella muovikulhossa. 
3. Sekoita kuivat aineet keskenään.
4. Lisää muna-sokerivaahtoon siivilän läpi puolet jauhoista ja maidosta. Sekoita varovasti esim. kierrevatkaimella tai sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Lisää loput siivilöidyt jauhot ja maito. Sekoita. Lisää lopuksi jäähtynyt rasva ja sekoita taikina tasaiseksi.
5. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia eli kunnes pinta saa hieman väriä.

Tee kuorrutus:
1. Paloittele suklaa pieneen mikron kestävään astiaan. Sulata suklaa mikrossa pienellä teholla välillä sekoitellen. Pane sula suklaa pieneen pursotuspussiin tai pieneen ja vahvaan muovipussiin.
2. Mittaa suurehkoon kulhoon tomusokeri.
3. Laita rasva sulamaan kattilaan. Lisää joukkoon kerma ja anna seoksen kiehahtaa.
4. Ruskista sokeri paistinpannulla. Sokeri vaatii kovan lämmön ennen kuin se alkaa sulaa ja sen jälkeen sitä kannattaa sekoitella, ettei osa sokerista pala ja osa jää sulamatta. Varo polttamista, mutta anna sokerin ruskistua kunnolla. Ota paistinpannu liedeltä.
5. Lisää sokerin sekaan rasva-kermaseos vähitellen koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen. Sekoittele sen aikaa, että sokeri on liuennut.
6. Lisää nestemäinen seos tomusokeriin kaataen ohuena nauhana sähkövatkaimella hyvin sekoittaen. Jos kuorrutus on liian jäykkää levitettäväksi, lisää joukkoon sen verran kuumaa vettä, että kuorrutuksesta tulee notkeaa.
7. Levitä kuorrutus jäähtyneen piirakan päälle tasaisesti.
8. Tee pursotinpussiin pieni reikä ja pursota sula suklaa raitoina pinnalle.
9. Anna piirakan kuorrutuksen jähmettyä kunnolla ennen leikkaamista.

2 kommenttia:

  1. Tein kaksi kertaa tällä ohjeella ja molemmilla kerroilla pinta paloi. Ensimmäisellä pidin 15min, toisella 10min ja silti paloi. Onkohan astemäärää väärin tässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuneissa on eroja. Sun uunilla varmaan 200 astetta riittää tai pelti voisi olla vähän alempana.

      Poista